Recept voor wilde gans

In dit artikel vindt u het recept voor wilde gans. Gans het is op dit moment een ware plaag in Nederland, ze vinden ons klimaat eigenlijk wel prima en trekken niet verder. Jagers mogen de ganzen schieten, maar komen niet van hun ganzenvlees af. De gans is in Nederland niet populair het zou taai en moeilijk klaar te maken zijn. Als u dan toch kiest voor een gevogelte op uw bord. Kies dan voor wilde gans! Hieronder deel ik een recept voor wilde gans met zuurkool en appel.

Recept voor wilde gans

Ingrediënten voor de gans: 4 wilde ganzenbouten, 2 wilde ganzenfilets, potje ganzenvet (320 gram), 3 teentjes knoflook, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, 1 eetlepel karwijzaadjes, 30 gram roomboter, 75 ml wodka, 1 eetlepel bruine basterdsuiker

Benodigdheden voor de zuurkool: 800 gram zuurkool, 250 ml appelsap, 5 dl witte wijn (riesling), 2 kruidnagels, 3 jeneverbessen, 2 blaadjes foelie, zout en peper

Ingrediënten voor de appelsaus: 2 appels, 50 ml witte wijn, 50 ml water, 75 gram geleisuiker, zout, 2 steranijsjes, 100 gram fijn gesneden abrikozen, 50 gram krenten


Bereiding

Start met de appelsaus, deze wordt afgekoeld geserveerd. Schil de appels en snijd deze in blokjes. Maak de water en wijn warm in een pannetje, als deze kookt kan de appel en de geleisuiker worden toegevoegd samen met het zout en de steranijs. Na ongeveer 5 minuten voegt u de krenten en abrikozenstukje toe. Als de saus te dik is kunt u nog wat witte wijn toevoegen. Laat afkoelen.

Begin met het aanbraden in een droge koekenpan van de ganzenbouten (de filet komen later) in 3 minuten op middelhoog vuur. Verhit het ganzenvet (laat 1 eetlepel achter voor de zuurkool) in een braadpan en voeg de bouten toe samen met de knoflook, kaneelstokje en de laurierblaadjes. Zet het vuur laag en konijf de ganzenbouten ongeveer 2 uur.

In de tussentijd start u met de zuurkool. Knijp deze uit boven de gootsteen en zet een pan met dikke bodem op en smelt hierin het ganzenvet. Doe de zuurkool in de pan en giet de appelsap en riesling erbij. Breng de zuurkool op smaak met zout en peper. Als de zuurkool warm is voegt u de jeneverbessen, kruidnagels en foelie toe. Zet de zuurkool op laag vuur en laat deze een uur stoven.

Ga verder met de ganzenfilets. Snijd deze aan de velkant licht in en bestrooi met peper en zout. Zet de filets een half uur weg (niet in de koelkast) en bak ze daarna in de roomboter in 8 minuten rosé. Leg de filets op een bord en blus het braadvet af met de wodka. Voeg de basterdsuiker toe en een klontje boter, breng op smaak met karwijzaadjes. Bewaar de filets even onder een stukje aluminiumfolie. Serveer op een grote schaal de zuurkool met de bouten en de ganzenfiletjes in plakjes. Doe een beetje van de jus over de gans en serveer de rest van de jus apart. Net als de appelsaus die apart geserveerd word. Lekker met aardappelpuree.

Bekijk ook een heerlijk dessert met amandelen en rozenwater.

Het beeld van de Gans komt van Rijksstudio en is van: Jean Bernard, 1816


Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu