Recept voor alikruiken

Schilderij: Schelpenvissen, Jacob Maris, 1885

Alikruiken noem ze kreukels, krukels, karokel, alikruk, alekreukel of gewoon slakjes. Geen bekend beestje op een Nederlands menu. In Frankrijk prijken ze maar al te vaak op een “fruit de mer” tussen kreeft, krab en oesters. Voor de komst van de Afsluitdijk werden ze bij Wieringen gevangen. In dit artikel vindt u het recept voor een verrassend voorgerecht, namelijk Alikruiken.


Alikruiken zijn een verassend voorgerecht en een aanrader om te serveren als voorafje bij een diner met avontuurlijke vrienden. Serveer met brood en boter en prikken maar.

Vooraf voor 4-6 personen

Ingrediënten: 1 kg alikruiken, 1 tl zout, 2 tl versgemalen zwarte peper, 20 gram roomboter

Om zand te verwijderen dienen de alikruiken goed gewassen te worden. Zet een pan met 2 liter water op hoog vuur. Zodra het water kookt kunt u de zout, peper en roomboter toevoegen. Als het water goed kookt doet u de alikruiken erin. Laat 5-6 koken. Let op niet te lang want dan worden de alikruiken taai. Nu kunt u de alikruiken afgieten en laten afkoelen, ideaal op kamertemperatuur. Serveer met brood een dipsausje, bijvoorbeeld citroenmayonaise.

De alikruikjes kunt u het beste met een naaldje uit de schelp peuteren. Dit kan met een huist-tuin-en-keuken-naald, op onze webshop zijn speciale tinnen exemplaren te vinden, in een prachtige geschenkverpakking.

In Zeeland en delen van Zuid-Holland hoort het eten van Alikruiken bij Pasen. Met een wel heel bijzondere combinatie. Lees hier alles over die traditie!


Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu
Het schilderij is van Jacob Maris, de foto’s zijn gemaakt door Tine van Wel en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

2 reacties op “Recept voor alikruiken

  1. Norbert zegt:

    Lekkerste is als je de alikruken (Texels) kookt in zeewater van de vloed. In mijn jeugd veel gegeten, ik ga het eerdaags weer een keer doen.

    • admin zegt:

      Wat leuk Norbert. Een van mijn roeimaatjes vertelde er ook over dat ze dat vroeger deden op Vlieland. Dus gaspitje mee en lekker alikruiken eten op het strand, bij een pier.

Reacties zijn gesloten.