Wie was prinses Paulina?

Prinses Paulina haar volledige naam luidde Wilhelmina Frederika Louise Paulina Charlotte. Paulina had meerdere bijnamen zoals Pautje en Polly. 

Paulina werd geboren in Berlijn op 1 maart 1800. Ze stierf op Freienwalde op 22 december 1806.

Paulina was het derde kind van Koning Willem I (1772–1843) en Wilhelmina van Pruisen (1774–1837). Daarmee was ze de oudste dochter, haar oudste broer Willem werd in 1840 koning.

Portret, 1806 (Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, Den Haag).

Prinses Paulina had vanaf haar geboorte een zwakke gezondheid. Toen Paulina in oktober 1806 met haar moeder een broertjes moest vluchten voor het Franse leger vertrokken ze naar Duitsland. De lange reis en de slechte weersomstandigheden maakte Paulina zo ziek dat ze stierf op 22 december 1806. 

Ze werd begraven op Landgoed Freienwalde. Haar vergeten en verweerde graf werd na 1909 herontdekt door de nieuwe eigenaar van het landgoed. De eigenaar van het landgoed lichtte Koningin Wilhelmina in. De Koningin liet de stoffelijke resten opgraven. Zo werd Paulina op 7 april 1911 bijgezet – tussen haar ouders – in de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk te Delft.Van welke leden van het koningshuis uit de 19de eeuw zou u meer willen lezen? Louise, Maurits of Amalia?


Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu

3 reacties op “Wie was prinses Paulina?

 1. Sofie Schilder zegt:

  De informatie over prinses Paulina wist ik niet. Weer wat geleerd. Bijna onvoorstelbaar dat haar vergeten graf in 1909 werd ontdekt. De stamboom van de familie in de 19e eeuw is uitgebreid. Ik kan daar lang naar kijken.

 2. Betty zegt:

  Als ik de interessante stukjes lees van ons koningshuis en de stamboom bekijk, wil ik wel wat meer te weten komen, zoals dan een stukje over prinses Paulina! Met de mooie foto erbij.
  Ik zou nog wel iets willen weten over prins Maurits, de 2 e zoon van Willem III, die ook te vroeg is gestorven.

  • admin zegt:

   Over kleine Maurits, ga ik zeker een artikel schrijven. Willem III heeft al zijn zonen overleefd.

Reacties zijn gesloten.