Op hoop van zegen

Mauve

Het toneelstuk van Herman Heijermans Op hoop van zegen werd voor het eerst opgevoerd op 24 december 1900. Het is een maatschappijkritisch verhaal over het verschil in stand. Heijermans woonde in de vissersplaatsen Scheveningen en Katwijk aan Zee, het kan niet anders dat hij getuige is geweest van het harde vissersbestaan. Waarbij de zeeman (als arbeider) gezien wordt als een instrument van de rijke baas.

Herman Heijermans werkte ook onder pseudoniemen als Samuel Falkland en Koos Habbema. Heijermans werd geboren in Rotterdam op 3 december 1864 en stierf in Zandvoort op 22 november 1924.

Het verhaal

Knier de moeder van Barend heeft al haar man en twee kinderen verloren op zee. Barend ziet voor zijn ogen een schipper verdrinken en wil geen zeeman worden. Hij zoekt naar ander werk maar vindt dit niet.

De boot De Hoop is oud en niet meer zeewaardig. Toch vaart hij uit om zo een ongeluk te veroorzaken. Dit doet reder Bos om zo geld van de verzekering op te strijken. Barend en zijn broer Geert varen uit op De Hoop. De jonge Barend zet zich af van zijn vissersbestaan, maar komt erachter dat afkomst bepaalt.

De vis wordt duur betaald

Kniertje uit het toneelstuk: Op hoop van zegen

Op Youtube vond ik de film Op hoop van zegen. Niet de beste kwaliteit. Misschien is het mogelijk de dvd via uw bibliotheek te lenen. Of bestel de dvd via Bol.com.

Productietype: Speelfilm
Genre: Drama

Regisseur: Guido Pieters
Producent: Sigma Filmproduction
Productiejaar: 1986
Scenario: Karin Loomans, gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans

Het hoofdbeeld van dit artikel is van de schilder Anton Mauve. Hij schilderde Visserboot op het strand in 1882. Het werk van Mauve valt onder de Haagse school en is te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Lees meer

Op hoop van zegen is onderdeel van de serie; Boeken, films, series met een 19de eeuws thema. Bekijk ook de andere artikelen, zoals: Keetje Tippel. Keetje Tippel is in 1975 verfilmd door Paul Verhoeven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-paulowna-01-4-1024x274.png
Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu