Onkruid eten – Smalle weegbree

Wat doe je met weegbree? Met de komst van ons voedselbos voel ik ook de noodzaak te eten naar wat mijn tuin mij geeft. Niet volledig zelfvoorzienend maar wel geïnteresseerd naar de eetbare flora en fauna die ons land ons bied.

Vandaag mijn eerste stappen in de eetbare tuin en ik kan je vertellen eigenlijk vindt ik het wel spannend. Want ik ben gewend dat mijn eten uit de winkel komt of van de markt in ons geval. En heb ik het nog nooit aangedurfd onkruid te plukken en op te eten.

PlantNet app

Toen ik een rondje over mijn nieuwe erf liep met vriendin Karin (zij heeft al een bos) en we het hadden over voedselbossen wees zij mij op de smalle weegbree. Die kan je eten, zei ze. Wel even met PlantNetapp checken of het klopt zij ze tussen neus en lippen door. Maar die app is dus precies wat ik nodig heb als nog redelijk onbekende in mijn eigen tuin. Daarmee kan ik mijn opgedane kennis checken en weet ik zeker dat ik met het gewenste ingrediënt ga koken. (Bij paddestoelen durf ik dit overigens niet.) Karin stuurde mij later ook nog het recept voor een gerecht met de smalle weegbree. Kijk hiermee kon kan ik aan de slag.

.

Roerbakken knoflook, gember en weegbree

Ingrediënten: Ongeveer 10 bladeren per persoon van de smalle weegbree, zonnebloemolie, teentje knoflook (gesneden), stukje verse gember, 2 eetlepels sojasaus.

Was en snijd de weegbree in stukjes. Verwarm een wok en schenk er een scheutje zonnebloemolie in. Voeg de knoflook en gember toe en fruit deze aan in 1 minuut op laag vuur. Zet het vuur hoger en voeg de weegbree toe. Roerbak de weegbree tot de blaadjes zacht geworden zijn. Doe als laatste de sojasaus erover en roer het nog even om. Wij eten de weegbree met aardappel of rijst samen met een gebakken scholfilet.