Moederdag

De Amerikaanse traditie van moederdag vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw. Een andere traditie die vlak erna startte, lijkt wel heel erg op onze huidige viering. En daar had de Antwerpse kunstenaar Frans Van Kuyck alles mee te maken.

Moederdag werd in Amerika in 1870 geïntroduceerd door Julia Ward Howe. Julia was rechter en kwam uit Philadelpia. Ze bedacht dat moederdag in het teken van pacifisme en ontwapening door vrouwen stond. In 1907 doopte Anna Marie Javis uit West Virginia, moederdag tot een dag waarbij de waardering voor moeders werd geuit. Een jaar later in 1908 organiseerde ze een dag om haar moeder te herdenken die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861–1865) zorgde voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders. In 1914 werd Mother’s day een officiële feestdag in Amerika op de tweede zondag van mei. De traditie waaide in 1925 over naar Nederland. Of ligt de oorsprong van Moederdag toch dichter bij huis?

Julia Ward Howe

Zoals hieronder beschreven lijkt Moederdag uit Antwerpen te komen. En die viering is onveranderd gebleven behalve de datum, die namen we over van de Amerikanen.

De beste opvoedingsmethode voor een kind is, het een goede moeder te verschaffen.

Christian Morgenstern
Duitse dichter 1871–1914

De Dag der moeders – Frans Van Kuyck

In Antwerpen werd op 15 augustus 1913 moederdag geïntroduceerd door kunstenaar Frans Van Kuyck (1852–1915) onder de naam “De Dag der moeders”. Dit was om Maria te eren tijdens een grote Mariaprocessie. Volgens Kuyck was in die tijd de sociale orde verstoord geraakt door de ingrijpende modernisering die de industriële revolutie teweeg had gebracht. Door de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij voorop te stellen en te cultiveren, zou de waardigheid van de familie hersteld kunnen worden. Dit deden vaders en kinderen door de moeders te verassen met lekkere broodjes, bloemen, versjes en cadeautjes.

Misschien kunt u uw moeder nu niet zelf bezoeken, maar wilt u haar toch een leuk cadeau toesturen, dat kan via onze webshop. We hebben de leukste moederdag cadeautjes voor u op een rij gezet. We schrijven een handgeschreven briefje bij de bestelling dat het cadeau van u komt. Uiteraard doen we ons uiterste best het prachtig in te pakken!

En speciaal voor moederdag een mooie kortingscode!

Gebruik de kortingscode: moederdag
En ontvang 15% korting in onze webshop!

Het openingsbeeld heet: ‘Kinderen der zee’
en is geschilderd door Jozef Israëls in 1863.

Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu 
Het detail komt uit het schilderij is van Frans Van Kuyck

2 reacties op “Moederdag

  1. Vanessa Matthyssen zegt:

    hey, wat leuk dat ik te weten kom dat het hier door een Antwerpse kunstenaar geïntroduceerd werd. Trouwens, in het Antwerpse, waar mijn broer woont, wordt moederdag op 15 augustus gevierd…. en wij maar denken dat ze dat deden om dwars te zijn… 😉

Reacties zijn gesloten.