Anna Paulowna werd geboren in Sint-Petersburg op 18 januari 1795 en stierf in Den Haag op 1 maart 1865. Ze was de dochter van de Russische grootvorst Paul en grootvorstin Maria Fjodorovna.
Anna Paulowna trouwde met Koning Willem II, hij was de Koning van Nederland van 1840–1849. Anna Paulowna werd geboren als dochter van de Tsaar in Rusland. Op 21 februari 1816 trouwde ze met veel pracht en praal in het Rozenpaviljoen in de paleistuin van het Pavlovsk-paleis vlakbij Sint-Petersburg met de Nederlandse kroonprins Willen II. Het paar verbleef nog een periode in Rusland en via Berlijn kwam Anna Paulowna op 22 augustus 1816 aan in Nederland. Dat moet een hele omschakeling zijn geweest. Het hof van Rusland staat bekend om zijn grote statuur en grandeur, dat was in het grijze Nederland toch wel anders.
Prinsjes en prinses
Uit het huwelijk met Willem II kreeg Anna Paulowna vijf kinderen. Waarvan Willem (1817–1890) de oudste was en later Koning Willem III zou worden. De andere kinderen waren Alexander (1818–1848), Hendrik (1820–1879), Ernst Casimir (1822) en Sophie (1824–1897).
Anna Paulowna gaf haar naam aan de Anna Paulowna polder en het plaatsje dat daar ontstond. Niet geheel toevallig dat deze website naar haar is vernoemd, omdat ik als schrijver geboren en getogen ben in Anna Paulowna. In mijn huidige woonplaats Zaandam staat het Tsaar Peterhuisje. Op 17 april 1839 bezocht Anna Paulowna het Tsaar Peter huisje en ontving een brood in tulbandvorm. Deze gebeurtenis is vastgelegd op een schilderij. Zie hieronder.
In september 1818 werd het huisje koninklijk eigendom. Koning Willem I kocht het bouwval voor het enorm bedrag van zesduizend gulden van de eigenaar van herberg De Otter, hij had het huisje aan het eind van de 18de eeuw gered van de sloop. Willem I gaf het huisje cadeau aan (zijn schoondochter) Anna Paulowna ter gelegenheid van de geboorte van haar tweede kind prins Alexander. Anna Paulowna had een bijzondere band met het huisje. Zij kwam er regelmatig, in de voetsporen tredend van haar illustere voorvader.
Koningin
Doordat Willem I afstand nam van de troon om te kunnen trouwen met gravin Henriëtte d’Oultremont, werd Willem II koning en zo werd Anna Paulowna dus op 7 oktober 1840 Koningin der Nederlanden. De inhuldiging vond plaats in de Nieuwe kerk in Amsterdam op 28 november 1840. Anna Paulowna stond als Koningin bekend om haar prachtige verschijningen bij officiële verplichtingen. Met haar kaarsrechte houding en fraaie uitdossingen werd ze misschien niet als heel knap omschreven, maar deed ze zich zeer majesteitelijk voor.
Op 17 maart 1849 stierf Willem II aan een hartstilstand. Anna zat aan het bed van haar man en besefte maar al te goed dat al na 9 jaar haar rol als Koningin er alweer opzat, een rol die ze met trots vervulde. Anna Paulowna trok zich terug uit het publieke leven en woonde afwisselend op Soestdijk en op Buitenrust in Den Haag.
In 1864 werd Anna Paulowna ernstig ziek. Ze had last van een borstkwaal die steeds erger werd. Haar dochter Sophie verzorgde haar moeder samen met haar schoondochter Sophie. Op 1 maart overleed Anna Paulowna op 70 jarige leeftijd.
In de Hermitage in Amsterdam zijn de juwelen van Anna Paulowna nog tot 3 mei te zien in de tentoonstelling Juwelen! Let op: door het Coronavirus is het museum tijdelijk gesloten.
Van welke leden van het koningshuis uit de 19de eeuw zou u meer willen lezen? Louise, Maurits of Amalia? Laat het weten in een reactie.
Lees alvast meer over het prinsesje Pauline en over prins Alexander de zoon van Willem III waar een Nederlandse serie over werd gemaakt.
Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu