Recept voor kerriesoep met ballen

In de kookboeken over de 19deeeuw is de kerriesoep goed vertegenwoordigd. En uiteraard steeds met een net ander recept. Van visbouillon uit het kookschrift van Aaltje tot tamarinde bij Henriëtte Stam. Ik vond er eentje met limoenblaadjes die mij deed watertanden. Voor de wintermaanden een heerlijk smaakvolle soep, die u meeneemt naar vervlogen tijden. De limoenblaadjes, kerrie, komijn en de sambal kocht ik bij de toko. De sambal maken ze daar vers en de gelaagdheid ervan proeft u terug in de soep. Gewone sambal volstaat ook.

Ingrediënten voor de balletjes: 250 gram kalfsgehakt, 1 theelepel komijnpoeder, 1 ei, zout en peper, zonnebloemolie

Ingrediënten voor de soep: 4 eetlepels zonnebloemolie, 2 uien, 25 gram roomboter, halve eetlepel zout, 3 eetlepels kerriepoeder, theelepel sambal, 3 limoenblaadjes, 1 dl witte wijn (sauvignon blanc), 3 dl slagroom, 6 dl groentebouillon

Garnering: Slagroom en kervel eventueel kunt u gekookte rijst bij de soep serveren.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de gehakt met ei, komijn en peper en zout in een kom. Meng dit door elkaar en draai er soepballetjes van. Wilt u ze even proeven, bak er dan alvast eentje in een koekenpan en voeg eventueel meer peper, en/of zout toe. 

Voor de soep snijd u de uien in ringen en bestrooi deze met zout. Bak de uienringen in de roomboter tot ze glazig zien. Voeg de kerriepoeder, sambal en limoenblad toe. Blus de soep af met de witte wijn, geniet even van de heerlijke geuren en voeg de slagroom en de bouillon toe. Verwijder de limoenblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.

Voor het opdienen kunt u de gehaktballetjes nog even opwarmen in de soep. Serveer met kervel en wat extra room. Voor een goed gevulde soep kunt u gekookte rijst toevoegen.

Een heerlijk recept, waar duidelijk de Nederlandse handelshistorie naar voren komt. Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-paulowna-01-4-1024x274.png