Keetje Tippel een boekverfilming

Het Boek

Neel Doff (1858–1942) groeide op als pauperskind in de ellende van die tijd in Amsterdam, later verhuisde ze naar Antwerpen en Brussel. Na het vroege overlijden van haar man bleef ze achter als welgestelde jonge weduwe. Ze hertrouwde met een Antwerps advocaat en begon met schrijven in 1909. In haar boek Keetje Tippel schrijft ze over haar jeugdherinneringen en het leven als straathoer en maintenée in Amsterdam en hoe ze op klom op de sociale ladder. Het verhaal van Keetje Tippel speelt zich af in 1881.

Cornelia Hubertina Doff, Geboren op 27 januari 1858 te Buggenum.
Ze overleed op 14 juli 1942 in Elsene in België.

De Film

De verfilming van het boek van Neel Doff werd gedaan in 1975 door regiseur Paul Verhoeven en producent Rob Houwer. Beide hadden net Turks Fruit uitgebracht. Net als in Turks Fruit spelen in Keetje Tippel Monique van der Ven en Rudger Houwer de hoofdrollen. De film is opgenomen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Brussel. Paul Verhoeven zegt later over de film: ‘Voor een evenwichtige invalshoek tussen goed en kwaad op een situatie die overwegend kwaad is, is het beter om wat ouder te zijn. Keetje Tippel zou ik liever nu hebben gemaakt dan toen ik hem maakte’. Het publiek smulde ervan en ging massaal naar de bioscoop.

Op Youtube vond ik een link naar de boekverfilming van Keetje Tippel. Niet de beste kwaliteit. Misschien is het mogelijk de dvd via uw bibliotheek te lenen. Of bestel de dvd via Bol.com.

Productietype: Speelfilm
Genre: Drama

Regisseur: Paul Verhoeven
Producent: Rob Houwer
Productiejaar: 1975
Lengte (origineel): 100 min.
Organisatie: TROS

Lees meer

Keetje Tippel is onderdeel van de serie; Boeken, films, series met een 19de eeuws thema. Bekijk ook de andere artikelen, zoals: Binge-watching met negentiende eeuws randje. Waarin ik de serie “Wij Alexander” bespreek.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-paulowna-01-4-1024x274.png
Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu