Hempje-licht-op

Hempje-licht-op, wat een een leuke naam voor een likeurtje. Ik vond dit recept in het Kookboek van de Zuiderzee met als belangrijk ingrediënt rabarber. Heeft u een rabarberplant in de tuin en wilt u voor de winter de laatste stengels verwerken dan kan dat eenvoudig met onderstaand recept.

Scheepsartsen uit de 19de eeuw gaven Hempje-licht-op aan patiënten met darmproblemen omdat het een laxerende werking heeft. Maar het is ook gewoon een lekker likeurtje voor na het eten, om de spijsvertering op gang te helpen 😉

Vorig jaar ging ik al aan de slag, maar de uitwerking bleef even op de plank liggen. Dus hierbij het hele proces. Mijn likeurtje is jammergenoeg iets te zoet gebleken, dus bent u niet zo’n zoetekauw dan kunt u wat spaarzamer zijn met de suiker.

Ingrediënten

1 kg rabarber, alleen de stengels – 2 vanillestokje – 250 gram suiker – 1 liter jenever en een schone weckpot

Was allereerst de rabarberstengels goed onder stromend water en snijd de stengels in stukken. Doe de stukje in een schone weckpot. Los de suiker op in de jenever. En giet het bij de rabarber. Sluit de weckpot en laat het 3 tot 6 weken rusten op een donkere plaats. Schud de weckpot voorzichtig eenmaal per week. Na de rustperiode kunt u het mengsel zeven in in een afsluitbare fles doen. Laat de likeur minimaal nog 1 maand narijden. Serveer Hempje-licht-op koud in kleine likeurglaasjes.

De weckpot is klaar om 3-6 weken te rusten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-paulowna-01-4-1024x274.png
Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu 

Bewaren