Aan de hand van beelden, smaken en muziek wil ik de 19deeeuw tot leven wekken. In deze serie komt de 19deeeuw door middel van tekst tot leven. Met de prachtigste gedichten uit de Nederlandse poezië.
Frederik Willem van Eeden (1860–1932) Werd geboren in Haarlem op 3 april 1860 en stierf in Bussum op 16 juni 1932. Naast romanschrijver van onder andere “De kleine Johannes” (1887) en “Van de koele meren des doods” (1900) was Fredirik van Eeden ook huisarts en daarna psychiater.
.
De tachtigers
Frederik van Eeden was onderdeel van de tachtigers. Een vernieuwende beweging die samen met een aantal andere Nederlandse schrijvers het impressionisme en naturalisme naar voren bracht in hun literatuur en poëzie. Andere bekende tachtigers zijn Willem Kloos, Hélene Swarth, Albert Verwey, Alphons Diepenbrock, Lodewijk van Deyssel, Frans Erens en Herman Gorter.
.
Het goede groeit traag in schaduw van geringschatting
Frederik van Eeden
.
Walden
In de periode 1898–1907 stichtte hij zijn eigen kolonie Walden bij Bussum. Dat voor de de ontwikkeling van het socialisme van grote betekenis is geweest. Walden verwijst naar het gelijknamige boek van de Amerikaan Henry David Thoreau uit 1854. Waarin de schrijver een eenvoudig leven nastreeft in een eigen gebouwd huisje in de bossen.
Onderstaand gedicht is in Walden geschreven in 1898.
.
De Waterlelie
Ik heb de witte water-lelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in ‘t licht.
Rijzend uit donker-koele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toen blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer…
Lees meer van de serie “Dichter in de 19de eeuw”. Herman Gorter, Frederik van Eeden, Nicolaas Beets, Willem Kloos, Multatuli, A.C.W. Staring en Jacob van Lennep.
—
Wat leuk om iets meer te weten te komen over deze schrijver. Ik ontdekte het boek De Kleine Johannes pas enkele jaren terug en ik las het in één ruk uit! Heerlijk vond ik het!
Dat van Walden is best interessant, weet je daar nog meer over?
groetjes, Vanessa
Dank je wel voor je reactie Vanessa. Toen ik afstudeerde aan de kunstacademie in Den Haag (grafische ontwerpen) bouwde ik een zelfvoorzienend woonhuisje, het was 2007 en de term Tiny House bestond nog niet. Ik bestudeerde andere projecten die het onderwerp diepgang gaven. Waaronder Walden van Henry David Thoreau. Maar ook Atelier van Lieshout, Joost Conijn en de Stituationisten (Guy Debord). Henry David Thoreau koos ervoor 2 jaar in de wildernis van Amerika te wonen. Hij bouwde een hutje en schreef zijn bevindingen op in zijn boek Walden. Na de twee jaar koos hij een ‘nieuw’ leven en werd essayist en dichter. Voor utopisten en milieuactivisten is het boek nog steeds een bron van inspiratie. Henry geloofd alleen in zijn eigen eenzaamheid en wil niet van andere afhankelijk zijn. Frederick van Eeden haalde inspiratie uit Thoreau’s boeken, ook Nescio was gefascineerd door het boek Walden. En wist je dat de Walden kolonie van Van Eeden een inspiratiebron was voor Titaantjes van Nescio?
dankjewel voor deze interessante informatie. Fijn om te zien hoe het ene het andere inspireert!