Binge-watching met negentiende eeuws randje.

Dat er in de 19de eeuw niet gebingewatched werd moge duidelijk zijn. Dat is iets van de laatste tijd. Deze parel verdient voor de natte herfstmaanden extra aandacht. Zelf zag ik de serie 20 jaar geleden ( ik was toen een puber) en de serie maakte veel indruk. Het gekke is wel, dat het einde in mijn gedachten heel anders was, misschien omdat ik niet alle afleveringen had gezien (on-demand bestond nog niet) of dat herinneringen vertroebelen. 

Het gaat om de serie “Wij Alexander”, gemaakt in 1998. De serie is helemaal te bekijken op Youtube. Het speelt zich voornamelijk af in het Den Haag van 1909. Een zeer mooi gemaakt kostuumdrama waarbij ingegaan wordt op het leven van patiënt nummer 4 die beweerd (wijlen) kroonprins Alexander te zijn. 

Wie was Prins Alexander

Even terug in de geschiedenisboeken: Willem III is de zoon van Willem II en Anna Paulowna. Koning Willem III kreeg (officieel) 3 zoons en één dochter. Prins Alexander was de derde zoon van Koning Willem III en Sophie van Wurtemberg. Alle drie de zonen van Willem III en Sophie overleden voordat ze de troon konden bestijgen. Ook Sophie overleed en Willem III hertrouwde met Emma, met wie hij Wilhelmina kreeg. Wilhelmina was Koningin der Nederlanden van 1890–1948.

Terug naar Prins Alexander. Een onbekende prins voor velen en daarom interessant om eens dieper in zijn leven te duiken. De prins was ziekelijk en nerveus en daarnaast een moederskindje. Het was een intellectuele jongen met discipline, van 1871–1874 studeerde de prins in Leiden, maar studeerde nergens in af. De prins had weinig interesse in het vrouwelijk geslacht en bleef alleen. 

‘Mijn zoon is een voortreffelijk mens, maar hij heeft geen charme voor vrouwen, en hij voelt ook niets voor hen.’

Sophie van Wurtemberg

Alexander woonde een aantal jaar met zijn hofhouding een teruggetrokken leven aan de Kneuterdijk in Den Haag. Prins Alexander is 5 jaar kroonprins geweest maar werd nooit Koning omdat zijn vader, Willem III, hem overleefde. Prins Alexander stierf in juni 1884 aan tyfus.

De serie

In de serie “Wij, Alexander” wordt op een spannende manier het leven van de prins verteld. Waarbij Jacques Commandeur de rol van patiënt nummer 4 speelt. Het prachtige nummer van Huub van der Lubbe “Tegen de tijd” loopt als een rode draad door de serie. Je kunt het liedje beluisteren op Spotify. De serie is gemaakt naar het boek van Tomass Ross. De regie was in handen van Rimko Haanstra, waarbij Den Haag prachtig in beeld is gebracht, waar met veel aandacht de kleding en interieurs in beeld zijn gebracht.

Genoeg geschreven, ga er maar lekker voor zitten.  

Meer lezen over het Koningshuis, lees hier het verhaal van Prinses Paulina

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-paulowna-01-4-1024x274.png
Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu