Alikruiken met krentebrood tijdens de paasbrunch


Dit jaar eten we met Pasen alikruiken met krentenbrood! Eerder schreef ik al over de bereiding van Alikruiken met bijpassend recept. Op Facebook vertelde een lezeres uit Zeeland over de traditie met Pasen over Alikruiken met krentenbrood. Een bijzondere combinatie die ik graag met jullie deel. Want het is toch leuk om met Pasen een bijzonder gerecht te maken waar u samen van kunt genieten.

Vooraf
Eerder deelde ik al een eenvoudig recept van de alikruik. In dit recept behandel je de alikruiken als mosselen. Lekker met kruidenboter. Maar met Pasen eten ze in Zeeland en delen van Zuid Holland alikruiken met krentenbrood.

Ingrediënten voor de alikruiken

Ingrediënten: 1kg alikruiken, 2 eetl. zonnebloemolie, 1 prei, 1 winterwortel, 1 ui, 1 teentje knoflook, handje vol peterselie, handje vol selderieblad, een glas witte wijn, 2 theelepels tijm (alleen de blaadjes), 1 laurierblaadje, zout en peper
Met Pasen: Krentenbrood en roomboter

Om zand te verwijderen dienen de alikruiken goed gewassen te worden.

Hak de prei, wortel, ui, knoflook, peterselie en selderij fijn en fruit aan in de olie. Blus af met de wijn en voeg, laurier, tijm, peper, zout en alikruiken toe.

Zet een pan met 2 liter water op hoog vuur. Kook 5-6 minuten en laat het vocht drie maal opkomen en schut de pan dan om, net zoals bij het koken van mosselen. 

Een klein schaaltje met alikruiken, samen met tinnen naaldjes

De alikruikjes kunt u het beste met een naaldje uit de schelp peuteren. Dit kan met een huist-tuin-en-keuken-naald, of met speciale tinnen naaldjes. Op het huisje van het slakje zit een dekseltje deze moet u eerst verwijderen voordat u met het naaldje de slakjes eruit peutert.

Serveer de alikruiken met krentenbrood en roomboter.  

De alikruikjes kunt u het beste met een naaldje uit de schelp peuteren. Dit kan met een huist-tuin-en-keuken-naald. In onze webshop zijn speciale tinnen exemplaren te vinden, in een prachtige geschenkverpakking.

Lees ook een ander recept over alikruiken

Wij wensen u een vrolijk pasen!
Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu