De legenden en mythen rond Absint

Absint  is doordrongen van legenden en mythen en in de 19deeeuw een van de populairste alcoholische dranken. Maar aan de populariteit kwam een eind door het verbod op Absint. Toen in 1909 een landarbeider een 3-voudige moord pleegde onder invloed van absint was dit de druppel en werd het drankje verboden tot 2004. 

Tijdens mijn zoektocht om de 19de eeuw weer tot leven te wekken wordt ik soms gefascineerd door schilderijen die ik zie. En dit keer viel mijn oog op het schilderij van Edgar Degas, De absintdrinkster uit 1876. Het schilderij is te zien in Museé d’ Orsay in Parijs. Het schilderij is een metafoor voor de donkere kant van het moderne stadsleven (in Parijs) waarbij eenzaamheid en anonimiteit getoond wordt.

Hallucinaties

Absint is een sterke drank van soms wel 68% en zou hallucinaties en waanzin teweegbrengen. In Alsemkruid zit thujon en deze stof heeft een hallucinerende werking, dat pas na 5 liter zou kunnen plaatsvinden. Die hoeveelheden zijn vrijwel onmogelijk, zo niet met een dodelijke afloop, niet proberen dus. De drank is een druivendestilaat dat maast het alsemkruid ook groene anijszaden, venkel wen hyssop bevat. 

Bij de kunstenaars uit de 19deeeuw was het een bron van inspiratie. Vincent van Gogh was grootverbuiker van het zogenaamde hallucinerende drankje. En zou zijn kleurige schilderstijl eraan te danken hebben. Ook de depressies van zijn laatste jaren hangen mogelijk samen met een thujonvergiftiging.

Schilderij Vincent van Gogh, Cafétafel met Absint, Parijs, februari-maart 1887
Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Traditioneel

De traditionele wijze is met suiker en ijswater. Hiervoor werd een speciaal geperforeerd lepeltje gebruikt men legt een suikerklontje erop waar het ijswater langzaam in het glas met absint werd geschonken. Zo werd de absint met water aangezoet.

Het absint lepeltje

Voor de variatie want Absint kan op verschillende manieren gedronken worden. De volgende cocktail met absint is volgens schrijver Ernest Hemmingway zelf bedacht en heet “DEATH IN THE AFTERNOON

Schenk 30 ml absint in een champagecoupe met een paar druppels water (hierdoor wordt de absint troebel) Schenk de coupe vol met champagne en garneer met een sliert citroenschil.

Wilt u het absint lepeltje bestellen?
Dat kan hij is nu verkrijgbaar in de webshop


Dit artikel is onderdeel van www.paulowna.eu